fbpx

Jak psát diplomku/bakalářku s AI? Praktický průvodce a prompty!

Vypnuto
jak psát diplomku s AI, jak psát bakalářku s AI

Napsání bakalářské nebo diplomové práce nebylo nikdo snazší. Zdarma máme k dispozici nástroje umělé inteligence, které nám pomohou v každé fázi práce na diplomce nebo bakalářce. AI vám dokáže vymyslet nápad na práci, sestavit zadání, najít a zpracovat vhodné zdroje a samozřejmě slouží jako skvělý asistent při samotném psaní a editování textů. V článku se dozvíte, jak psát diplomku s AI (platí i pro bakalářku) kvalitně a rychle.

Ze všeho nejdříve vás naučím, jak správně zadávat prompty (příkazy pro umělou inteligenci), aby vám dobře rozuměla a poskytovala kvalitní výsledky při psaní. Následně si již ukážeme konkrétní prompty na psaní, parafrázování a editování vaší práce. V úplném závěru článku s vámi ještě sdílím netradiční způsoby, jak používat umělou inteligenci v procesu vyhotovení vaší závěrečné práce.

Pokud vás zajímá, jak ušetřit hromadu času a starostí při psaní s ChatGPT a dalšími AI – zhlédněte můj webinář zdarma, kde vás v průběhu jedné hodiny naučím, jak s AI vyhledávat odborné zdroje, jak tyto zdroje efektivně a rychle zpracovat a samozřejmě, jak psát s AI takové texty, které jsou téměř nerozeznatelné od těch lidských. Webinář je navíc úplně zdarma a jsou s ním spojené 2 velké bonusy!

Jak zadávat prompty aneb dostaňte z AI to nejlepší

jak psát diplomku s ai

ChatGPT a další nástroje, které generují texty, jsou velmi šikovné hračky, ale bohužel ne dokonalé. Většina textů bude obecná, nijak originální a často plná nesmyslů. Ale, pokud se naučíte správně zadávat tzv. prompty, tj. příkazy, které umělé inteligenci v chatu dáváte, rázem dostanete mnohem kvalitnější texty.

ChatGPT si můžete představit jako stážistu, který nastoupí k práci do nové firmy. Pokud stážistovi řeknete, ať pro vás vytvoří report, nějaký report určitě udělá, ale zcela určitě bude report nepoužitelný, když mu vedoucí úkol zadá takto neurčitě. Jazykové model fungují úplně stejně, jakmile do AI napíšete: Napiš úvod pro mou diplomku na téma vzdělávání založené na důkazech, nějaký text sice získáte, ale bude to nepoužitelné…

Abychom od stážisty dostali kvalitní report, musíme mu úkol zadat co možná nejkonkrétněji: Vytvoř report, který bude zobrazovat tržby za poslední 3 měsíce a porovnávat je s předchozím čtvrtletím. Zároveň tam bude analýza leadů. Tady v tomhle odkaze máš příklady reportů z minula, použij stejné formátování a žádný bod nevynech. Bude to úplně stejné, jenom budeš vycházet z dat z tohoto období.

Když úkol zadáte takhle konkrétně, získáte od stážisty mnohem, mnohem lepší report. Podobně to funguje s ChatGPT nebo třeba s Copilotem. Když zadám úkol konkrétně a poskytnu AI dostatek kontextu, najednou bude tvořit daleko lepší a kvalitnější texty. Například napíšu: Napiš mi úvod pro mou diplomovou práci na téma vzdělávání založené na důkazech. Cílem práce je blabla. V prvním odstavci popíšeš důležitost této problematiky, ve druhém uvedeš cíl, ve třetím odstavci bude popsána struktura práce. V práci jsou kapitoly… Výstup bude mnohem lepší, než kdybych napsal: Napiš úvod práce o vzdělávání založeném na důkazech.

Čím konkrétnější budete, čím více kontextu jazykovému modelu dáte, tím lepší texty od něj dostanete.

Pokud vás zajímá, jak se díky AI učit rychleji a efektivněji, mrkněte na moje youtube video!

RISEN – metoda, která vás nutí psát skvělé prompty

Je sice hezké, že víte, abyste tvořili konkrétní prompty plné kontextu, ale v praxi může být těžké takové příkazy pro AI napsat, a proto existuje metoda RISEN.

RISEN je akronym, kdy každé písmenko představuje jeden požadavek na to, co by měl obsahovat skvělý prompt. Akronym mějte při psaní promptů na paměti a mentálně si vždy odškrtněte, že jste všechna písmenka ve svém promptu obsáhli. Konkrétně jsou to Role, Instrukce, Steps nebolik Kroky, End goal, česky Konečný cíl a Narrowing nebo česky omezení, zúžení.

  • R – Role. Každý prompt začínejte nějakou roli, v případě psaní závěrečné práce můžete použít například tuto roli: jsi akademický pracovníky, který umí psát skvělé odborné texty. Už jenom role zvedne kvalitu výsledku, který od AI dostanete. Roli samozřejmě volíte podle toho, k čemu chcete AI použít.
  • I – Instrukce. To, že je AI super inteligentní, neznamená, že bychom jí neměli dávat přesně instrukce. AI nezná nezná přesný kontext toho, co chcete, a proto se bude snažit nějak odhadnout, co konkrétně chcete, ale ze zákona schválnosti se bude většinou mýlit. Je tedy na nás, na uživatelích, abyste AI dali přesné pokyny. Musíte konkrétně uvést, co chcete, aby AI udělala. Například: chci, aby si napsala část mé diplomky, která se bude týkat XYZ.
  • S – Steps (kroky). Popíšete, jak bude tento proces vypadat. V prvním odstavci budeš psát o historii pojmu, ve druhém odstavci o historii oboru, ve třetím odstavci pojem definuješ. Buďte maximálně konkrétní a přesně uveďte, co má AI krok za krokem udělat.
  • E- End Goal. Mnoho lidí na to zapomíná a pak jsou zklamaní z toho, co AI vytvoří. Říkají, no, to není vůbec to, co jsem chtěl, ta AI je taková obecná, je to o ničem. Ale opět, tohle je chyba uživatele, nepíšete dost dobré prompty, proto jsou i výsledky naprd. Musíte AI říct, co chcete, co očekáváte, jak má výstup vypadat. Nemůžete očekávat, že vám AI bude číst myšlenky. Zatím to fakt neumí. Ale místo toho musíte explicitně uvést, jaký je váš konečný cíl. V našem příkladu: cílem je vytvořit odborný text pro mou diplomovou práci. piš odborně, srozumitelně a používej trpný rod. V jiných případech můžete napsat, že výsledkem má být tabulka, bodový seznam apod.
  • N – Narrowing. Například: text bude mít maximálně 250 slov, použij slovo: signifikantní, používej zvýraznění. Paradoxně, čím více AI omezíme, tím lepší výsledek získáte.

A to je ono, kdykoliv si pomáháte s AI, myslete na RISEN a tvořte vaše prompty co možná nejkonkrétnější se spoustou kontextu. Výsledek pak nebudou obecné nepříliš kvalitní texty, na které jste možná teď od umělé inteligence zvyklí. Ale naopak bude kvalita výstupů mnohem vyšší, než dokážete sami vytvořit.

V další části si už ukážeme konkrétní prompty vytvořené pomocí metody RISEN, které můžete používat při psaní diplomky či bakalářky s využitím ChatGPT, Gemini, Claude nebo Copilota.

Jak psát diplomku s AI kvalitně a rychle? (ChatGPT, Copilot, Gemini)

První prompt použijete, když si nevíte rady, jak něco napsat anebo jednoduše chcete ušetřit čas. Prompt vám na první dobrou vytvoří velmi dobrý text, který po pár drobných úpravách budete moci použít ve své práci. Jediné, v čem je AI skutečně hrozná, jsou zdroje. Je tak na vás, abyste byli schopni pro tvrzení, které AI uvede, najít a ověřit vhodné odborné zdroje.

Prompt na psaní textů do diplomky/bakalářky ke zkopírování

Jsi akademický pracovník [vyplníte obor, ve kterém píšete], který vyniká v psaní odborných textů. Napiš část diplomové práce. Téma: [popíšete podrobně téma, o kterém bude AI psát]. V úvodním odstavci nastiň důležitost témata, v dalších 2 odstavcích pojem definuj. V posledním 4. odstavci popiš, jak toto téma souvisí s dalšími koncepty v oblasti vzdělávání [Tuto část musíte přizpůsobit tomu, co přesně chcete, aby AI napsala]. Piš odborně a srozumitelně. Níže najdeš příklady skvělých akademických textů, inspiruj se stylem, jakým jsou napsány až budeš sám tvořit: [zde nakopírujete příklady kvalitních textů].

V praxi to pak vypadá takto:

prompt chatgpt na psaní diplomky
Prompt v ChatGPT
prompt chatgpt na psaní bakalářky
Text, který jsme od umělé inteligence získali. Na to, že se jedná o první výstup, je text velmi kvalitní.
prompt v chatgpt
Doporučuju se většinou nespokojit s prvním textem, který dostanete. Dejte AI konstruktivní zpětnou vazbu. Druhá verze textu bude ještě lepší.

*Pozor! Tento prompt můžete použít hravě i v Copilotovi, Gemini nebo Claude AI.

**Přímo s tímhle promptem pracuju ve svém webináři zdarma, kde vás učím, jak ušetřit čas a starosti při psaní diplomky a bakalářky s umělou inteligencí. Kromě promptů pro psaní se na webináři dozvíte, jak s AI hledat a zpracovávat zdroje a je toho ještě spoustu.

Registrace na webinář je zdarma, stačí vyplnit váš e-mail. Celkově se jedná o 45 minut plných praktických tipů.

Jak parafrázovat a editovat texty s ChatGPT pro diplomku/bakalářku

Další prompt vám pomůže vylepšovat vaše již napsané texty, aby byl čtivější. Ale především ho můžete používat na přepisování a parafrázování textů jiných. Buďme upřímní, spousta bakalářek a diplomek je jenom přeříkávání už něčeho, co bylo tisíckrát řečeno a vymýšlet, jak jinak formulovat nějaký text (například definice určitého pojmu) je mnohdy velmi otravné, AI s tímhle nesmírně pomůže

Prompt na parafrázování/přepisování textů do diplomky/bakalářky ke zkopírování

Jsi odborník na českou gramatiku a stylistiku, který má bohaté zkušenosti se psaním a opravami odborných textů na akademické půdě. Přepiš můj text. Text musí být stále odborný a srozumitelný. Tvoje návrhy nesměji výrazně měnit význam původního textu. Navrhni mi 2-3 varianty. Cílem je, aby nikdo nepoznal, že jsem použil text níže jako vzor pro přepisování.

Text, který potřebuju parafrázovat/přepsat: [Zde nakopírujete text, který potřebujete přepsat]

jak psát diplomku s AI, prompt
Prompt na přepisování v ChatGPT
prompt, jak psát s AI bakalářku
Parafrázované texty. Jak vidíte, AI vytvořila několik verzí. Osobně bych pak kombinoval věty z jednotlivých verzí, abych získal to nejlepší z každého textu.
jak psát s AI, bakalářka, diplomka
Stejně jako v případě psaní s AI i v případě parafrázování/editování můžete ChatGPT poskytnout zpětnou vazbu.

*Pozor! Tento prompt můžete použít hravě i v Copilotovi, Gemini nebo Claude AI.

**Přímo s tímhle promptem pracuju ve svém webináři zdarma, kde vás učím, jak ušetřit čas a starosti při psaní diplomky a bakalářky s umělou inteligencí. Kromě promptů pro psaní se na webináři dozvíte, jak s AI hledat a zpracovávat zdroje a je toho ještě spoustu.

Registrace na webinář je zdarma, stačí vyplnit váš e-mail. Celkově se jedná o 45 minut plných praktických tipů.

Nespoléhejte při psaní diplomyky/bakalářky jen na AI!

Nikoho z vás nenabádám, abyste si s AI generovali texty a 1 ku 1 je kopírovali do své bakalářky nebo diplomky. Umělá inteligence podle mě dneska ještě není na takové úrovni, aby dokázala vytvořit dostatečně kvalitní dlouhý odborný text. I když budete zadávat správně prompty, bude AI nekonzistentní, bude vám vyhazovat blbosti a neúplně pravdivé informace a často se bude plést ve zdrojích. Pořád do textů od AI musíte zasahovat, a hlavně musíte pořád nad výtvory AI přemýšlet.

Nejlepšího efektu dosáhnete, pokud budete umělou inteligenci jako ChatGPT používat jako svého asistenta, a nikoliv jako hlavního lídra projektu, kterého na slovo posloucháte.

Student, který se vyzná v tématu své práce, má přečtené všechny klíčové zdroje, vytvoří mnohem kvalitnější práci a nakonec mu to zabere také méně času. Proč? Tenhle student díky svým vědomostem pozná, když AI napíšete nějakou blbost, bude mu jasné, jakými odbornými zdroji texty ocitovat a rovněž dokáže lépe posoudit kvalitu textů a upravit je tak, aby za něco opravdu stály.

Ještě jednou, nespoléhejte kompletně na umělou inteligenci, rozhodně texty bezhlavě nekopírujte. AI používejte jako svou prodlouženou ruku, asistenta, který vás “odblokuje”, když nebudete vědět, co máte napsat, který vám pomůže texty šikovněji formulovat. Text vytvořený čistě umělou inteligencí bude velmi snadno odhalen a můžete mi věřit, že ani obhajoba pak nebude zrovna příjemný zážitek.

O tom, jak se nenechat chytit při používání AI při psaní diplomky/bakalářky si přečtete zde!

S čím vším může umělá inteligence při psaní diplomky/bakalářky dneska pomoct?

DIPLOMKY AI, BAKALÁŘKA AI, JAK PSÁT DIPLOMKU S AI, jak si pomoct při psaní s AI

Na předchozích řádcích jste se dozvěděli, jak psát diplomku s AI, abyste ušetřili čas při psaní a parafrázování, nicméně tady rozhodně využití nástrojů umělé inteligence v procesu psaní závěrečné práce nekončí. Umělá inteligence vám pomůže doslova s čímkoliv, co musíte udělat, abyste mohli vaši závěrečnou práci odevzdat.

Existují specializované nástroje, které vám pomohou vymyslet nápad na vaši bakalářku či diplomky, další AI aplikace umí pomoci se sestavením zadání. Mně osobně se ze všeho nejvíce líbí možnost s umělou inteligenci vyhledávat relevantní zdroje pro teoretickou část. A když už zdroje najdete, AI vám pomůže zdroje zpracovat, udělá pro vás výcuc nejdůležitějších informací ze studií, připraví poznámky. Sepíše abstrakt, pomůže s citováním, a nakonec jsou tu i nástroje, ve kterých si můžete ověřit, že vaše práce nebude nikým považována za plagiát.

Pokud vás zajímá, jak díky AI ušetřit hromadu času a starostí, doporučuju vám, abyste se zapojili do mého kurzu, kde vás od A do Z ve 4 hodinách video návodů naučím všechno potřebné. Pokud však nejste připraveni se hned teď zapojit do placeného kurzu, určitě si pusťte můj webinář zdarma, kde sdílím celou řadu užitečných tipů a triků, jak si pomáhat při psaní diplomky/bakalářky s umělou inteligencí.

Jan Kohut
Ahoj, jsem Honza Kohut a tady na blogu píšu a točím o tom, jak se efektivně a rychle učit. Snažím se šířit užitečné rady, které jsou vědecky ověřené, ne nějaké bullshity nebo jenom vlastní zkušenosti. Také se zde něco dozvíte o produktivitě a pozitivní psychologii.

Komentáře jsou uzavřeny.