fbpx

AI pro učitele: Nejlepší umělé inteligence pro pedagogy

Vypnuto
ai pro učitele, nástroje AI

Co kdybych vám řekl, že existuje něco, co vám ušetří spoustu času, zbaví vás to rutiny, a navíc to pomůže i vašim studentům se snadněji učit. Podle názvu článku už asi tušíte, že se jedná o umělou inteligenci. Na následujících řádcích se v praktických příkladech dozvíte o nejlepších AI pro učitele a jak tyto nástroje AI k úspoře času a zkvalitnění výuky používat.

AI vám nevezme práci!

Ze všeho nejdříve je mou povinností vás přesvědčit, že není důvod se umělé inteligence bát, ale naopak vám dokázat, že představuje i pro vás učitele ohromnou příležitost. Lidi jsou obecně velmi skeptičtí vůči novým technologiím, například Sokrates se domníval, že papír a možnost si vše zapsat povede ke zhoršení paměti a neschopnosti přemýšlet. Učitelé před lety byli zděšeni z kalkulaček, které měly studenty odnaučit počítat. Ale když se na to podíváme s odstupem času, obě technologie nám pomohly. Díky psaní a papíru si už nemusíme všechno pamatovat a můžeme pracovat s mnohem více informacemi a zdroji. Kalkulačky nám dovolily se nesoustředit na banální výpočty, ale zaměřit naši mentální kapacitu na komplexnější příklady.

Jsem toho názoru, že technologie, včetně AI, mohou učení usnadnit, snížit tzv. kognitivní zatížení při učení a tím studentům dovolit řešit i daleko komplexnější problémy. Navíc AI může spoustu věci urychlit, a tak budete mít jako učitele více času na to studentům individuálně pomáhat a zaměřovat se na budování vztahů v rámci třídy.

Nemějte z AI strach, všechny nové technologie se zdají na první pohled děsivé, ale ještě žádná kompletně neobrátila svět vzdělávání vzhůru nohama. Nebyl to papír, nebyly to kalkulačky ani tablety, notebooky a výuková videa v posledních letech. Každá tahle vychytávka vzdělávání jedině o malý kousek usnadnila. Žádná technologie nemůže změnit způsob, jak se učíme. Náš mozek se vyvíjel tisíce let a ten princip jeho fungování jen tak nějaká technologie nezmění.

Doufám, že předchozí odstavce drobně snížily vaše obavy, pojďme už na konkrétní způsoby, jak AI učitelům pomůže.

Pokud vás zajímá umělá inteligence více do hloubky, zapojte se do mého online kurzu AI pro učitele, ve kterém se od A do Z dozvíte, jak s AI ušetřit spoustu čas a zkvalitnit výuku. Za absolvování navíc obdržíte certifikát a cenu kurzu vám dost pravděpodobně může proplatit škola.

Sciobot – nejlepší AI pro učitele na přípravu hodin

Prvním doporučením nebude již profláknutý ChatGPT, ale česká aplikace Sciobot. K čemu tento nástroj slouží? Sciobot na pár kliknutí vytvoří přípravu na jakoukoliv hodinu na základní nebo střední škole.

Dle mého názoru je nástroj ideální pro každého, kdo chce svou výuku drobně pozměnit a inovovat, pro učitele, kteří často suplují za své kolegy předměty, které normálně neučí, anebo pro všechny, kteří chtějí své hodiny obohatit o aktivity, které aktivizují studenty.

Sciobot je zdarma, každý registrovaný e-mail si může bezplatně nechat vygenerovat 10 příprav. Dalších 10 příprav je možné vytvořit po vyplnění zpětné vazby. V současné době už Sciobot expanduje také do škol, ověřte si, jestli náhodou zrovna vaše škola nemá registrační kód, který vám umožní generovat ještě více příprav zcela zdarma.

Jak funguje tohle AI pro učitele?

Po registraci uvidíte následující stránku. Abyste získali přípravu, stačí vyplnit téma, vybrat třídu a případně doplnit, co už teď žáci o daném tématu vědí a jakou látku jste probírali na minulé hodině.

ai pro učitele, sciobot

Následně si ověřte, že se příprava generuje pro správný předmět. Vyberte aktivity pro hodinu (případně nechte, ať je vybere Sciobot). Zkontrolujte, a pokud je to žádoucí upravte a doplňte, cíle hodiny.

sciobot

Nyní si už jen chvíli počkáte na vygenerování přípravy výuky. Nejprve získáte “základní kostru”, kterou bude postupně umělá inteligence vyplňovat více a více do hloubky.

Zde je k náhledu první verze přípravy, kterou jsem od Sciobota obdržel:

sciobot

Kompletní příprava v pdfku, kterou jsem si přímo ze stránek Sciobot stáhnul, najdete ZDE!

Co je zajímavé, pokud nějakou část textu označíte, můžete si jí nechat umělou inteligenci nechat rozpracovat více do hloubky. Viz obrázek:

ai pro učitele, chatgpt, ai nástroje pro učitel, sciobot

Takto pak vypadá rozpracovaný text:

Za velký benefit považuji možnost přidat do vašich příprav také aktivity, které budou studenty nejen bavit, ale také si toho díky nim z výuky více odnesou. Vybírat můžete z více než 10 aktivit.

sciobot

Takto například vypadá aktivita Badatelský úkol, kterou mi Sciobot ani ne za minutu vytvořil pro téma Osvícenství:

sciobot

⚠️ Pozor! Sciobot rozhodně není dokonalý. Sám bych si tam nikdy nevygeneroval přípravu, kterou bych si ihned vytisknul a šel s ní do třídy učit. Nicméně je to skvělý odrazový můstek. Pokud budete používat hlavu, výstup umělé inteligence si upravíte, rozšíříte, doplníte, zkontrolujete to a co se vám bude zdát divné, upravíte, ušetří vám Sciobot hodiny času a pozvedne kvalitu vaší výuky. AI opravdu ještě není dokonalý stroj, dělá chyby, je potřeba myslet a být ostražitý.

ChatGPT – nejlepší AI obecně

Sciobot je určitě skvělý pro generování příprav na hodinu, ale stále tím nejlepším a zároveň nejkomplexnějším AI nástrojem je ChatGPT. Nástroj společnosti OpenAI můžete vnímat jako velmi komplexního asistenta. O používání ChatGPT pro učitele jsem sepsal samostatný článek (klikněte pro celý článek na zelený zvýrazněný text), kde uvádím desítky možností využíti. V tomto článku vám představím 3 způsoby, jak můžete už dnes ChatGPT používat, abyste ušetřili čas a udělali vaši výuku kvalitnější.

Konkrétně si představíme tyto možnosti:

  • Vytváření zadání pro písemky a testy.
  • Diferencování výuky.
  • Tvorba systému hodnocení.

Vytváření zadání pro písemky a testy

Vymýšlet pořád nové a novější zadání pro písemky je dost časově náročné, používat písemky pořád stejné je zase nebezpečné z důvodu, že si je studenti budou mezi sebou sdílet. A proto přichází na scénu ChatGPT, který umí vytvořit desítky zadání písemek na míru podle vašich požadavků. Stačí zadat předmět, téma a požadavky na test a téměř okamžitě můžete kopírovat a tisknout.

Inspirujte se promptem (zadáním pro ChatGPT), který jsem použil. Jak můžete vidět, jsem velmi konkrétní. Pokud dáváte AI prostor si něco domyslet, většinou si to ze zákona schválnosti si to domyslí špatně.

chatgpt pro učitele

Prompt si můžete zkopírovat pro vlastní účely, do hranatých závorek vyplňte informace, které se týkají vašeho předmětu.

Jsi učitel [předmět, který učíte] ve [ročník nebo třída] Připrav pro studenty zadání písemky na téma [téma]. Zkouška bude mít [počet] otázek s možnostmi ABCD. Vždy bude pouze 1 odpověď správně. Zkouška bude rovněž obsahovat [počet] otevřených otázek, na které bude potřeba odpovědět formou eseje. Pod zadáním uveď klíč správných odpovědí. Nezapomeň ani na správnou odpověď pro otevřené otázky. Úroveň náročnosti: [ročník nebo třída]

Výsledek pak vypadá takto:

ai pro učitele, chatgpt, ai nástroje pro učitel, chatgpt pro učitele
chatgpt pro učitele

Diferenciace výuky

Zvláště na základních školách se setkáváte se studenty na různých úrovních, někdo se trápí s nejzákladnější látkou, jiní jsou už na základní škole schopni se podílet na vědeckém výzkumu. Aby si všichni studenti z výuky něco odnesli a zároveň je učení bavilo, je dle mého zásadní výuku diferencovat. S tím vám pomůže například prompt, který je možné aplikovat ve všech předmětech.

chatgpt pro učitele

Výsledkem je sada 3 příkladů na různých úrovních náročnosti.

ai pro učitele, chatgpt, ai nástroje pro učitel, chatgpt pro učitele
chatgpt pro učitele
chatgpt pro učitele

Pokud vás možnost diferencování výuky zaujala, rozhodně si zkopírujte prompt níže a hned si jej v ChatGPT vyzkoušejte.

Jsi učitel [předmět a třída/ročník] který se snaží výuku diferencovat a přizpůsobovat studentům s různými úrovněmi znalostí a dovedností. Vytvoř 3 verze zadání slovní úlohy pro studenty [ročník] na téma: Elektřina a Magnetismus. 1. verze bude nejjednodušší určena pro nejslabší studenty. 2. verze bude na běžné úrovni obtížnosti. 3. verze bude "bonusová" pro opravdu nadané studenty. Pod třetí verzi napiš klíč řešení pro každou verzi. Rozumíš mi? Anebo potřebuješ něco dovysvětlit?

Tvorba systému hodnocení

Poslední možností využití, kterou si v článku ukážeme, je vytvoření systému hodnocení za pomocí umělé inteligence. Když si mají studenti připravit prezentaci či referát je dle mého prospěšné, pokud studenti vědí, za co konkrétně dostali svou známku a v čem se mohou zlepšit, než abyste jim pouze dali známku. K návrhu takového objektivního systému hodnocení poslouží tento prompt:

chatgpt pro učitele

Výsledkem je pak tabulka, kterou si můžete překopírovat do Wordu či Excelu, vytisknout si ji a používat k hodnocení prezentací. Známkování pak bude spravedlivější a i studenti budou vědět, na čem mají pro příště zapracovat.

chatgpt pro učitele

I v tomto případě si můžete prompt zkopírovat a použít jej.

Jsi učitel na střední škole, který má dobré povědomí o metodách efektivního učení. Navrhni podrobný způsob hodnocení prezentací studentů. Hodnocení musí být založeno na minimálně 4 faktorech. 1 faktor by měl zohlednit i hodnocení ostatních studentů. Maximálně může student získat 100 bodů. Vytvoř mi tabulku, kterou můžu pro hodnocení používat. Sloupec 1 jméno studenta, 2. 1 faktor hodnocení. 3. 2. faktor hodnocení atd... a poslední sloupec celkové bodové ohodnocení. Také mi zdůvodni, proč jsou tyto faktory podle tebe důležité a relevantní.

⚠️ I u ChatGPT si dávejte pozor, nástroj to není dokonalý. Výstupy od umělé inteligence kontrolujte, nebojte se dávat AI zpětnou vazbu, ať texty, které vytvořila, upraví. Sám beru AI jako svou prodlouženou ruku, asistenta, a nikoliv jako někoho, kdo dělá mou práci od A do Z.

Canva – nejlepší na grafiku

Posledním nástrojem je Canva. Jedná se o velmi šikovný grafický editor, který je navíc pro všechny učitele v plné verzi zdarma (vygooglujte si návod, jak se k verzi zdarma proklikat). Konkrétně vám Canva pomůže na pár kliknutí vytvořit velmi hezké letáčky, pozvánky, příspěvky na sociální sítě nebo vizuálně daleko atraktivnější prezentace.

Hlavní devízu Canvy vidím v tom, že v ní najdete desítky šablon. Grafiky tak nemusíte vytvářet kompletně sami, ale můžete se inspirovat tím, co již vytvořili profesionální grafici před vámi.

Když jsem si v Canvě například vybral design pozvánky a zadal klíčová slova: teacher, parents, school, hned jsem dostal na výběr z desítek šablon, které bych mohl použít pro pozvánku či plakát.

canva proč učitele

Následně by už jen stačilo změnit text a pozvánku vytisknout či poslat e-mailem. Není to mnohem hezčí než obyčejný text ve Wordu nebo pozvánky vytvořené v malování?

Jak používáte umělou inteligenci dnes vy? Vynechal jsem nějaký nástroj, který je podle vás naprosto klíčový pro učitele?

Pokud vás zajímá umělá inteligence ještě více, zapojte se do mého online kurzu AI pro učitele, ve kterém se od A do Z dozvíte, jak s AI ušetřit spoustu čas a zkvalitnit výuku. Ukážeme si hodně podrobně ChatGPT, Midjourney a další AI. V kurzu si najdou své začátečníci, ale i pokročilejší uživatelé. Za absolvování navíc obdržíte certifikát a cenu kurzu vám dost pravděpodobně může proplatit škola.

Napište mi, co by vás o AI dále zajímalo, velmi rád o tom vytvořím nějaký další obsah.

Jan Kohut
Ahoj, jsem Honza Kohut a tady na blogu píšu a točím o tom, jak se efektivně a rychle učit. Snažím se šířit užitečné rady, které jsou vědecky ověřené, ne nějaké bullshity nebo jenom vlastní zkušenosti. Také se zde něco dozvíte o produktivitě a pozitivní psychologii.

Komentáře jsou uzavřeny.